2008-12-01

Julpyntsfrossa eller ett magiskt ljusspel?

[November 2008]
Trots sin begränsade yta känns Singapore som ett stort land, och då tänker jag just nu främst ur ett kulturellt perspektiv. Landet är mångfacetterat, med inflytande av så många olika folkslag och kulturer. Exempelvis har Singapore fyra officiella språk Engelska, Mandarin, Malay och Tamil, samt ett flertal olika religioner t.ex. Islam, Buddism, Hinduism, Taoism och Kristendom. För att få balans mellan religionerna har man delat upp så att landets officiella helgdagar är en mix av heldagarna i de olika religionerna.

Nu drar det ihop till Julfirande, som tilldelats 1 1/2 helgdag. Det är redan mer än två veckor sedan man började pryda shoppinggatorna med juldekorationer. Den långa affärsgata, Orchard Road, förfaller vara huvudattraktionen, med belysning, rosetter, granar och girlanger i regnbågens alla färger. Vissa dekorationer snurrar runt och några dockor vinkar till publiken. Det är grant så det förslår och kamerorna går varma.

På uteserveringarna och ur högtalarna längs promenadstråken spelas julmusik. Flera låtar kan urskiljas samtidigt och från stora videoskärmar på husens fasader gör man reklam för julens stora biofilmer. Den täta trafiken på gatan tutar lätt om någon inte är beredd när det slår om till grönt och i bakgrunden hör man ljudet från de närliggande byggarbetena. Ljudmattan är kompakt. Allt detta utspelar sig i 30 graders värme, strålande solsken och ett myller av sommarklädda människor. Det är ganska långt ifrån vår Skandinaviska jul-schablon, med tystnad, kyla, snö och små grå-röda tomtar.

Dagtid får jag en känsla av att jag hamnat mitt i ett tivoli, men när kvällens svalka och skymning kommer, kan jag se det praktfulla och storslagna i den pråliga pyntningen, som sträcker sig längs gatan i nära 2 km. Det är den 29 november och i morgon firar vi den första advent. Nedräkningen till julen har börjat och här är man redo. Thomas har köpt Blossa vinglögg och pepparkakor på IKEA, som tom säljer riktiga svenska julgranar. I morgon tänder vi ett ljus och tänker på er där hemma och hoppas att allt är bra hos er. Vi mår fint och tar nyfiket del av allt det nya här.

Inga kommentarer: