2008-12-01

Flyttfåglar rekognoserar området

[November 2008]
Inför flytten till detta ”stora lilla land” visste vi varken hur vi skulle fixa alla praktiska saker eller var och hur vi skulle finna våra oaser, landmärken och pärlor i tillvaron. I somras köpte vi två böcker som vänder sig till nyinflyttade och de har hjälpt oss att redan från Sverige förbereda oss för livet här och få en insikt i hur landet fungerar. Väl på plats har Thomas kollegor varit till stor hjälp och utgjort en god trygghet i tillvaron. Ovärderlig är också den detaljerade kartan över Singapore och den ständiga följeslagaren, kompassen. Eftersom vi är nära ekvatorn kommer solen ganska rakt uppifrån och det är lätt att bli osäker på väderstrecken.

I väntan på att vi ska hitta vår lägenhet och att vår container från Sverige kommer hit bor vi i en liten servicelägenhet nära Orchard Road. Städerskan diskar, bäddar och dammsuger varje dag. Vi har tillgång till tvättmaskin, ett litet gym, en liten pool och det serveras en enkel frukost 5 dagar i veckan, så vår tillvaro är ganska bekväm.

Det är lördag och vi har packat ryggsäcken för en utflykt till Singapore Botanic Gardens, karta, kompass, paraply och en flaska vatten. Paraplyt skyddar mot såväl hällregn som intensivt solsken. Solen värmer och vi söker oss till skuggan när vi promenerar iväg. Vi börjar med att äta lunch och stannar till vid en ”Food Court”. Där delar flera små restauranger på en gemensam yta med bord och stolar. Du köper din mat från valfritt kök och dricka i en separat disk, därefter slår du dig ner vid något av borden. Dofter från alla världens kök Indisk, Koreansk, Kinesisk, Japansk blandas, synen är färgsprakande och med ett myller av folk har det varit svårt att fånga stämningen på bild. Väljer du rätter med mycket grönsaker är det relativt billigt (15-25 kr), väljer man gris och nötkött kostar mer (25-40 kr). För 3 singdollar, drygt 15 kr får du ett glas nypressad fruktjuice, läskande och uppfriskande.

Laddade med ny energi promenerar vi vidare mot de Botaniska trädgårdarna.Singapores Botaniska Trädgårdarna ligger nära centrum och utgörs av en park på XX hektar. Med växter, dammar, ett rikt närverk av stigar och olika temaparker är detta en verklig oas i storstaden. Trafikens brus och stadens puls lämnas utanför när du går in genom grindarna. Här promenerade vi längs parkens södra sida genom Ginger Park och in i Evaluation Park. Den senare beskriver jordens utveckling med ett 10-tal olika miljöer från jordens skapelse och framåt. I parken finns också en vacker utomhusscen och en omtalad Orkidéträdgård, som vi kommer att besöka nästa gång vi kommer till trädgården.

Vi utser Singapore Botanic Gardens till vår första oas i Singapore, en pärla som vi kommer att återvända till.


Inga kommentarer: