2008-12-01
Utvandrarnas lata dagar
Julpyntsfrossa eller ett magiskt ljusspel?
Nu drar det ihop till Julfirande, som tilldelats 1 1/2 helgdag. Det är redan mer än två veckor sedan man började pryda shoppinggatorna med juldekorationer. Den långa affärsgata, Orchard Road, förfaller vara huvudattraktionen, med belysning, rosetter, granar och girlanger i regnbågens alla färger. Vissa dekorationer snurrar runt och några dockor vinkar till publiken. Det är grant så det förslår och kamerorna går varma.
På uteserveringarna och ur högtalarna längs promenadstråken spelas julmusik. Flera låtar kan urskiljas samtidigt och från stora videoskärmar på husens fasader gör man reklam för julens stora biofilmer. Den täta trafiken på gatan tutar lätt om någon inte är beredd när det slår om till grönt och i bakgrunden hör man ljudet från de närliggande byggarbetena. Ljudmattan är kompakt. Allt detta utspelar sig i 30 graders värme, strålande solsken och ett myller av sommarklädda människor. Det är ganska långt ifrån vår Skandinaviska jul-schablon, med tystnad, kyla, snö och små grå-röda tomtar.
Dagtid får jag en känsla av att jag hamnat mitt i ett tivoli, men när kvällens svalka och skymning kommer, kan jag se det praktfulla och storslagna i den pråliga pyntningen, som sträcker sig längs gatan i nära 2 km. Det är den 29 november och i morgon firar vi den första advent. Nedräkningen till julen har börjat och här är man redo. Thomas har köpt Blossa vinglögg och pepparkakor på IKEA, som tom säljer riktiga svenska julgranar. I morgon tänder vi ett ljus och tänker på er där hemma och hoppas att allt är bra hos er. Vi mår fint och tar nyfiket del av allt det nya här.
Flyttfåglar rekognoserar området
Inför flytten till detta ”stora lilla land” visste vi varken hur vi skulle fixa alla praktiska saker eller var och hur vi skulle finna våra oaser, landmärken och pärlor i tillvaron. I somras köpte vi två böcker som vänder sig till nyinflyttade och de har hjälpt oss att redan från Sverige förbereda oss för livet här och få en insikt i hur landet fungerar. Väl på plats har Thomas kollegor varit till stor hjälp och utgjort en god trygghet i tillvaron. Ovärderlig är också den detaljerade kartan över Singapore och den ständiga följeslagaren, kompassen. Eftersom vi är nära ekvatorn kommer solen ganska rakt uppifrån och det är lätt att bli osäker på väderstrecken.
Det är lördag och vi har packat ryggsäcken för en utflykt till Singapore Botanic Gardens, karta, kompass, paraply och en flaska vatten. Paraplyt skyddar mot såväl hällregn som intensivt solsken. Solen värmer och vi söker oss till skuggan när vi promenerar iväg. Vi börjar med att äta lunch och stannar till vid en ”Food Court”. Där delar flera små restauranger på en gemensam yta med bord och stolar. Du köper din mat från valfritt kök och dricka i en separat disk, därefter slår du dig ner vid något av borden. Dofter från alla världens kök Indisk, Koreansk, Kinesisk, Japansk blandas, synen är färgsprakande och med ett myller av folk har det varit svårt att fånga stämningen på bild. Väljer du rätter med mycket grönsaker är det relativt billigt (15-25 kr), väljer man gris och nötkött kostar mer (25-40 kr). För 3 singdollar, drygt 15 kr får du ett glas nypressad fruktjuice, läskande och uppfriskande.
Laddade med ny energi promenerar vi vidare mot de Botaniska trädgårdarna.Singapores Botaniska Trädgårdarna ligger nära centrum och utgörs av en park på XX hektar. Med växter, dammar, ett rikt närverk av stigar och olika temaparker är detta en verklig oas i storstaden. Trafikens brus och stadens puls lämnas utanför när du går in genom grindarna. Här promenerade vi längs parkens södra sida genom Ginger Park och in i Evaluation Park. Den senare beskriver jordens utveckling med ett 10-tal olika miljöer från jordens skapelse och framåt. I parken finns också en vacker utomhusscen och en omtalad Orkidéträdgård, som vi kommer att besöka nästa gång vi kommer till trädgården.
Vi utser Singapore Botanic Gardens till vår första oas i Singapore, en pärla som vi kommer att återvända till.
Mitt hem är min borg?
De första veckorna som Thomas tillbringade här har han installerat sig på kontoret, umgåtts med sina nya mycket trevliga och omtänksamma kollegor och han har börjat lära känna staden. Thomas har också letat efter en lägenhet åt oss, vilket inte har varit helt lätt. Totalt har han under de senaste veckorna tittat på nära 25 lägenheter, varav Sara har sett 7.
Nu har vi båda två blivit förälskade i en ljus och luftig etage-lägenhet med trevlig planlösning och en generös terrass i anslutning till det fina vardagsrummet. Du vet, det bara kändes här bor Sara och Thomas, när vi kom in i lägenheten. Men, …poolen är liten, det saknas gym, det är en bit att gå till närmsta busshållplats och nu till den riktigt stora haken, Condot ligger direkt intill två stora nybyggen. Det finns också en risk för att ytterligare byggnation när dessa projekt är uppförda.
Nu återstår att få till ett kontrakt.
Ett nytt kapitel
Vi har emigrerat till Singapore för att bo här i tre år. (Eller heter det något annat när det är tidsbegränsat?) Det känns ganska overkligt att vi bor här, är skrivna här, att ni precis gott och lagt er när vår väckarklocka ringer, att det snöar hos er när vi svettas i solen och att det här livet är på riktigt. När jag flög hit kunde flygplanet lika gärna ha varit på väg till London eller Paris. När vi strosar på gatorna i stan eller går i någon av parkerna känns det som om livet här bara är till låns, och att flyget hem lyfter om några dagar.
Singapore är ett vackert land, rent och grönt med stora gröna träd, prunkande buskar och färgglada blommor. Statsbilden är kontrastrik med små låga hus mitt ibland de moderna skyskraporna, en härlig tilltalande mix. Med 4,7 miljoner invånare på ön vars yta är drygt 45x25 km så har man givetvis fått bygga en del på höjden, över 30 våningar är inte ovanligt. Dock är jag lite förvånad över att det inte känns särskilt trångt här. I rusningstid är det väldigt mycket folk på gator, bussar och tåg, men det är inte kaotiskt. Det flyter på rätt bra. Biltrafiken är dock ganska intensiv, det är delvis enkelriktat och det är vänstertrafik, så det lockar inte att köra bil själv just nu.
Varma hälsningar från Singapore, andra sidan jordklotet, vårt hem. Kram Sara & Thomas
På andra sidan jordklotet?
Thomas reste lördagen den 25:e oktober och drygt tre veckor senare, den 17:e november lyfte mitt flygplan. Dessa tre veckor gick fort och var väldigt intensiva. Varje dag bockades punkter av på en checklista med saker som skulle avslutas, kontrolleras eller fixas innan flytten. Det flöt på fantastiskt bra och vi är mycket glada och tacksamma för all hjälp och stöd vi fått från våra syskon och kära föräldrar. Tack!