2009-02-05

Vi bestiger Mount Faber!

[Januari 2009]
Minns ni filmen Mannen som gick upp för en kulle och kom ner för ett berg? Denna kulle i Wales, var några meter för låg för att vid en geografisk inventering få lov att kallas för ett berg. Mount Faber med sina 105m får i Singapore betraktas som ett sådant berg och det var detta berg vi skulle ”bestiga”.
Vi packade ryggsäcken för utflykten, kamera, vatten och ett par bananer och tog buss och MRT, till Vivo-city, shoppingens paradis. Vi styrde kosan norrut mot Mount Faber Scenic Park och började klättringen i trapporna upp mot toppen. Stigen slingrar sig upp för sluttningen där de stora träden breder ut sina grenverk som skuggande paraplyer. Här och var öppnar parken sig och ger plats för en glänta där åtskilliga Singaporianer slagit sig ner för en picknick eller en tupplur i skuggan. Ju högre upp vi kommer desto bättre blir vyn ner mot havet. När solen och stigningen gör oss varma passar vi på att stanna till för att fotografera eller dricka lite vatten. En bit upp i sluttningen ligger ett par vackra villor och vi enas snabbt om att vi gärna skulle bott i en av dem. Uppe på ”berget” har vi en härlig utsikt söderut mot Sentosa, containerhamnen och färjeläget, men också norrut och in mot Centrum. Dagar med riktigt klart väder kan man se några av Indonesiens öar och vi tror oss skymtar ett par av dem i horisonten. Vi firar att vi ”nått toppen” med att äta bananerna och dricka upp vattnet.Precis bredvid Mount Fabers topp avgår kabinbanan med färgglada ägg till Sentosa, dit vi väljer att fortsätta vår utflykt. Den som vill slå på stort kan välja att boka ”Sky Dinning” och blir då serverad middag eller fika i kabinbanan medan man åker Sentosa tur och retur. Vi köper två standardbiljetter och ställer oss i kön till kabinbanan. Själva kabinbanestationen är påfallande likt Alperna, det enda som saknas är pjäxor, skidor, lite vinterkläder och massor av snö förstås. Vi kliver på och har snart en magnifik utsikt över landskapet. Vi försöker fotografera den gröna sluttningen, havet och hamnen, men blir lite begränsade av äggets väggar och repiga fönster. Plötsligt är vi rakt ovanför ett stort kryssningsfartyg med pool på övre däck, vid vilken solande turister slappar i värmen. Senare närmar vi oss Sentosas norra kust där man precis börjat bygga ett enormt rekreationscentrum, med kasino, hotell, shopping och oändliga aktiviteter.
Överlag upplever vi att det byggs extremt mycket i Singapore. Istället för att renovera ett 30-år gammalt hus väljer man ofta att riva det och bygger ett högre hus på betydligt fler kvadratmeter. Ändå finns det kvar ganska mycket bebyggelse på 2-3 våningar. En del byggnader är kulturminnes märkta, bland annat en del av de för Singapore typiska ”Black and White Houses” och ”Shophouses”.
[Foto från www.traveljournals.net]

Från slutet av 1800-talet fram till andra världskriget byggdes de charmiga Black and White Houses av välbärgade britter inom framför allt armen och offentlig förvaltning. Villornas arkitektur har en trevlig brittisk touch. Med svarta snickerier mot de vita väggarna blir de ett vackert blickfång i de generösa trädgårdarna.
De ursprungliga Shophouses byggdes före andra världskriget och är utformade som radhus, gärna med färgglada fönsterluckor och kulörta väggar. De inrymmer en butik i bottenplanet och butiksinnehavarens familj bodde ovanpå affären. Den andra våningen sträcker sig med hjälp av pelare ut över trottoaren som ett tak, för att skänka skugga och skydd mot regn.Kontrasten mellan dessa gamla låga hus, höghusen, byggkranar och tät trafik ger tillsammans en karaktäristisk bild av Singapore, en harmonisk mix av gammalt, nytt och av olika kulturer. Vi slår fast att Singapore är vackert samtidigt som vi kliver av kabinbanan på Sentosa.
Här möts vi av en praktfull blomsterutställning som lockat många besökare. Vi strosar längs de vackra arrangemangen, går ner till mosaikstigen och njuter av eftermiddagen. Mitt på ön reser sig en 37m hög staty över Singapores symbol Merlion, till hälften lejon och hälften fisk. Man kan gå in i statyn och från utsiktsplatsen i lejonets gap lär man ha en vacker ut sikt över ön. Det är tredje gången vi besöker Sentosa och vi känner båda två att vi trivs här. Medan skymningen faller ställer vi oss i kön till Sentosa Express Train för att åka hem. Det kurrar i våra magar och vi konstaterar glatt att detta var en fin dag.


Inga kommentarer: