2009-06-29

Vad vet vi om Sopberget?

[Juni 2009]
Singapore är ett rent och välorganiserat land. Man kan bli bötfälld om man skräpar ner, tuggummi är förbjudet och det finns gott om ordningsregler och förbudsskyltar. Det medför inte att det är kliniskt rent överallt, men betänker man att halva Sveriges befolkning bor på en yta av en 17-del av Skåne, så lyckas man rätt väl med att hålla undan skräp och sopor. Totalt samlade Singapore in 2,6 miljoner ton sopor 2008, varav 93% brändes och resten lades på deponi. Drygt hälften var hushållssopor, vilket ger hela 307 kg per person.
Jag blev beklämd och fundersam när jag läste detta. Därför surfade jag in på www.scb.se och fick veta att (2004) var mängden hushållssopor per svensk 460kg, eller 260kg exkl kompost och återvinning. Mer än 7 hg om dagen!

Även solen har mörka fläckar...

Att sopsortera i hushållen är en ganska ny företeelse i Singapore. I ett halvår har vi med visst svårmod kastat samtliga våra sopor förutom tidningar rakt ner i sopnedkastet. Nu har vi äntligen fått ytterligare ett återvinningskärl nere i garaget. Sida vid sida står nu två stycken blå sopkärl, ett för papper och ett för övrigt, dvs plast, glas, elektronik etc. Samtidigt som denna förbättring tillkännagavs informerades vi också om att tidningar ska förpackas i en plastpåse! Jag fick läsa texten två gånger för att försäkra mig om att jag läste rätt.
Med glädje gick jag i lördags eftermiddag ner med våra sorterade sopor. Kärlen var nyligen tömda och mina påsar blev ensamma på botten. I morse hade jag två glasflaskor som jag tog med mig när jag gick ut. Jag hoppades att kärlen inte skulle vara överfyllda, jag mindes med ett leende hur det kunde var på Rosenfinksgatan efter helgen. Var papperskärlet fullt fick man lite försiktigt klättra upp i kärlet och packa till det hela lite, var det fullt i restsoporna blev det till att traska över till det andra soprummet.
Nu var det inte överfullt, nej det var rent av ganska tomt! Bredvid min påse med tidningar stod endast en röd halvfylld plastpåse. I det andra kärlet hade något lämnat en liten grön plastkorg, ett tiotal petflaskor och två glasburkar. Ingen anstormning direkt! Undrar om detta beror på att ”maiderna” är lediga på söndagar eller att vårt hus med ca 250 invånare inte genererar några återvinningsbara sopor?

Husets 90 lägenheter har tilldelats dessa två återvinningskärl

Inga kommentarer: